2021-09-30 13:48:24• hírek • Bede Emőke

Tíz év alatt 60 millió euróra pályáztak sikeresen a partnerek

Az Európai Együttműködési Nap révén, melyet egyébként minden évben szeptember 21-én ünnepelnek, az unió emlékeztetni szeretné a lakosságot mindazokra a nagyszerű eredményekre, melyeket a határon átnyúló projektek révén a felek közös erővel, példaértékű együttműködéssel értek el.

Az Európai Együttműködési Nap keretében csütörtökön Szatmárnémetiben ültek össze mindazon Szatmár megyei partnerintézmények képviselői, akik Ukrajnával közösen pályáztak, majd nyertek támogatást arra, hogy saját szakterületükön belül valami jót hozzanak létre.


A találkozón elsőként Adriana Nicula, a határon átnyúló együttműködésért felelős regionális iroda képviselője köszöntötte a résztvevőket, majd át is adta a szót Pataki Csabának, a Szatmár Megyei Tanács elnökének. A tanácselnök elmondta, a román-ukrán együttműködések révén az elmúlt években számos nagyszerű projekt valósult meg, s bízik benne, hogy az előttünk álló időszak még ennél is gyümölcsözőbb lesz, és a következő pályázati periódusban még több anyagi forrást ítélnek majd meg a fejlesztésekre. A közös munka azonban nem csak infrastrukturális fejlesztések szempontjából örvendetes, hanem azért is, mert segít kapcsolatokat építeni mindazokkal, akik a későbbiekben stabil partnereink lehetnek a határon átnyúló kezdeményezésekben.


Virtuális laboratóriumok az iskoláknak
 

A Románia-Ukrajna Közös Operatív Program 2014-2020-as kiírásának keretében nyert támogatással a szatmárnémeti Mircea Eliade Általános Iskola és a turci Anghel Saligny Műszaki Líceum, valamint két kárpátaljai tanintézmény közösen nyert támogatást arra, hogy egy-egy interaktív, virtuális valósággal operáló laboratóriummal tegyék színesebbé és vonzóbbá az iskolában zajló oktatási tevékenységet. A projekt Szatmár megyei eredményeit Mariana Salagean, a Mircea Eliade Általános Iskola vezetője ismertette. Mint elmondta, a diákok körében hatalmas sikert aratott a labor, mi több, a gyerekek 100 százaléka nyilatkozta azt, hogy a későbbiekben is részt vennének ilyen, a virtuális valóságot segítségül hívó tanórákon.


Az igazgatónő örömmel számolt be arról is, hogy noha kezdetben úgy gondolták, 150 diák lesz majd a közvetlen haszonélvezője ennek a teremnek, sikerült oly módon kibővíteni a programot, hogy mostanra 300 tanuló tapasztalhatta meg a virtuális valósággal támogatott tanulás élményét. Mindezen sikerek nyomán elindulva pedig, az iskola úgy döntött, hogy a közeljövőben egy robotika laborral is bővítik majd az iskolát.


Genomvariációk katalógusa


Az Aradi Vasile Goldis Egyetem szatmári kihelyezett tagozatának alapítványa a Kárpátaljai Nemzeti Egyetemmel közösen nyert támogatást egy olyan olyan tudományos munkára, melynek elsődleges végeredménye egy helyi genomvariációkat összesítő katalógus lesz. S noha ez a témában kevésbé járatos embereknek nem sokat mond, annyit mindenképp érdemes ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy az elkészült adatbázis nagy hasznára lesz majd az orvostudománynak a jövőbeli klinikai kutatások megtervezésében. Ezen felül a projektnek köszönhetően 60 fiatal, helyi kutató kap lehetőséget arra, hogy közelebbről is megismerkedhetnek a genomkutatás és bioinformatika legújabb eszközeivel.


A Szatmár Megyei Polgármesteri Hivatal is sikeresen pályázott


A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal a Szatmárnémeti Északi Színházzal partnerségben és az ungvári “Yuri Augustine and Eugene Sherehiy” Regionális Akadémiai Színház több mint 1 millió eurós támogatást nyert, melynek köszönhetően megújul a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos Stúdióterme, illetve az ukrajnai partnerszínház kisszínpada. Sőt, a pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy Szatmárnémetiben a stúdióterem feletti, a színházhoz tartozó irodahelyiségek is megújuljanak, bővüljenek. A felújítás mellett a támogatásból Szatmárnémetiben és az ukrán partnernél is lehetőség nyílik egy-egy nemzetközi színházi fesztivál megszervezésére is.


Nem ez azonban az egyetlen román-ukrán projekt, melyben Szatmárnémeti polgármesteri hivatala partnerként vesz részt. Fut ugyanis egy másik, ugyancsak Ungvárral indított program is, melynek keretében modernizálják és bővítik a két város közterület-figyelő rendszerét – Szatmárnémeti esetében ez 20 új térfigyelő kamerát jelent, Ungváron pedig kialakításra kerül egy olyan térfigyelő rendszer, mint amilyen nálunk már évek óta működik.


Támogatás a rendőrségnek és a csendőrségnek is


A Románia-Ukrajna Közös Operatív Program 2014-2020 keretében a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség és a Csendőr-felügyelőség is sikeresen pályázott uniós forrásokra, előbbi az Ivano-frankivszki terület rendőrségével, utóbbi pedig Ukrajna Nemzeti Gárdájával közösen. Az általános cél mindkét rendvédelmi szervnél ugyanaz: a határ mindkét oldalán javítani a közbiztonságot, illetve korszerűsíteni és bővíteni a rendelkezésre álló eszközkészletet. Ahogyan arra Ovidiu Adrian Popa, a Szatmár Megyei Csendőr-felügyelőség vezetője rövid beszámolójában rávilágított, a határ menti területekre jelenleg is komoly nyomás nehezedik az illegális migráció miatt, épp ezért az ukrán partnerrel folytatott tapasztalatcsere és a fejlesztések is szoros kapcsolatban álltak ezzel. Azon felül, hogy közös tematikus gyakorlatokat szerveztek, a Szatmár megyei csendőrségnek sikerült speciális kommunikációs és megfigyelő rendszereket, a hegyvidéken való tájékozódást megkönnyítő eszközöket és különféle védelmi felszereléseket beszerezni, az ukrán fél pedig mindezeken túl egy speciális járművet is vásárolt, mely jó szolgálatot tesz majd a migráció okozta krízishelyzetekben.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: